?

Kan Metformin være farlig å bruke om man ikke har diabetes?

Kvinne 23 . 09 Mars 2021
Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 23 år som er 172/173 cm høy og veier litt i underkant av 100 kilo. Jeg vet at dette regnes som overvekt og jeg har begynt på lavkarbo og sunnere kosthold i januar og begynt å gå en times tur hver dag. Var hos legen min igår og spurte om det fantes noen piller siden vekten min egentlig bare går opp og ned mellom 98,99 og 100. Jeg vet at kroppen har en tendens til å hoppe til en «normalvekt» når man slanker seg og må være tålmodig. Hun snakket litt om metformin(som jeg også har lest litt om,vet at det brukes mot PCOS som er noe jeg kanskje har og diabetes) men jeg sa at jeg helst først ville prøve å se om vekten går ned av seg selv og ved hardere innsats fra min side, og at jeg ikke vil begynne på medisiner om det ikke er nødvendig,noe hun var enig i. Jeg bare lurer på om det å ta metformin er farlig om man ikke har diabetes? Hvis jeg begynner på det og slutter, kan det hende jeg tår opp i vekt igjen? Og jeg er blodgiver og jeg kan vel ikke gi blod med metformin?

Kvinne (23)
Legen svarer
Hei

Dette er et viktig tema og ofte kan det være vanskelig og sårt og ta opp. Så flott å høre at du har snakket med din fastlege om overvekt og om grepene du har tatt. Dette høres svært lovende ut. 

Slik du beskriver din vekt og høyde nå så beregnes din kroppsmasseindeks (KMI) til å være rundt 33. En KMI mellom 18.5 og 25 regnes som normal vekt. Over 25 er overvekt og over 30 er fedme.

Overvektige er i risiko for å få en lang rekke sykdommer, først og fremst økt risiko for hjerte- og karsykdommer (høyt blodtrykk, angina, hjerteinfarkt, hjerneslag eller trange blodårer i beina) og betydelig økt risiko for å få diabetes type 2. I tillegg kan psykiske vansker være en følge av overvekt.

Helsegevinsten av å redusere vekten er større jo yngre man er. Så hvordan gå frem? Her gjelder det samme som med alle andre endringer man skal gjøre i sitt liv. Det må være endringer som du opplever at du kan fortsette med over lenger tid. Her kan kostholdsplanleggeren som er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet være til god hjelp. Det er mange strenge dietter som fungerer godt, men som er vanskelig å holde over tid. Da blir effekten midlertidig. Det handler om å legge om til nye vaner i livet. Samt om motivasjon til å holde de over tid! Her tenker jeg at å engasjere seg i en gruppe med andre som har lignende utfordringer og mål kan være til hjelp for å holde motivasjonen oppe. For det er ikke alltid lett å stå i dette alene. 

Angående Metformin så er dette et legemiddel mot diabetes. Det øker følsomheten for insulin i kroppen og reduserer leveren produksjon av sukker bandt annet. Det vil ikke ha noen direkte innvirkning på vekt. Det er ikke uvanlig at man har utviklet dårligere følsomhet for insulin i kroppen dersom man har PCOS og at man da kan behandle dette med Metformin. Det regnes som en svært trygg diabetesmedisin da den ikke senker blodsukkernivå direkte (som for eksempel insulin), hvor det da kan være risiko for at det blir for lavt. Men kun øker din følsomhet for insulin i kroppen. Om du kan gi blod når du bruker Metformin er jeg usikker på. Anbefaler at du hører med din blodbank om dette.

Håper dette var til hjelp og ønsker deg lykke til på den viktige veien videre!

Fastlegen

Finner du ikke det du leter etter?